Naslov Utjecaj prehrane na sadržaj lipida u tkivu posteljice i krvi trudnice i fetusa
Naslov (engleski) The impact of nutrition on placental and blood maternal and fetal lipids
Autor Mislav Herman
Mentor Josip Đelmiš (mentor)
Član povjerenstva Željko Reiner (predsjednik povjerenstva)
Član povjerenstva Svjetlana Kalanj-Bognar (član povjerenstva)
Član povjerenstva Berivoj Mišković (član povjerenstva)
Ustanova koja je dodijelila akademski / stručni stupanj Sveučilište u Zagrebu Medicinski fakultet Zagreb
Datum i država obrane 2021-07-05, Hrvatska
Znanstveno / umjetničko područje, polje i grana BIOMEDICINA I ZDRAVSTVO Kliničke medicinske znanosti Ginekologija i opstetricija
Univerzalna decimalna klasifikacija (UDC ) 618 - Ginekologija. Porodiljstvo
Sažetak Cilj multicentričnog prospektivnog istraživanja, provedenog u tri različite regije
Republike Hrvatske, bio je ispitati utjecaj razlike u sastavu masti u prehrani na sadržaj lipida
u krvi trudnice i fetusa te u tkivu posteljice. S jedne strane obuhvaćena je skupina trudnica iz
Slavonije, koju obilježava prehrana bogata zasićenim masnim kiselinama. Nasuprot njima
nalazi se skupina trudnica iz Dalmacije, koju karakterizira mediteranska prehrana siromašna
zasićenim, a bogata višestruko nezasićenim n-3 masnim kiselinama. Treću skupinu
predstavljaju trudnice iz Grada Zagreba i okolice, koju obilježava prehrana sastojcima
bogatim kako zasićenim tako i nezasićenim masnim kiselinama.
U razdoblju od početka 2011. do kraja 2014. godine u istraživanje su uključene
ukupno 44 zdrave trudnice s potpuno urednim tijekom trudnoće (16 trudnica u Zagrebu, 16
trudnica u Osijeku i 12 trudnica u Splitu), što se izračunom potrebne veličine uzorka uz snagu
testa od 99% i razinu značajnosti od 1% uz primjenu analize varijance pokazalo dostatnim.
Kod svake trudnice u svrhu istraživanja uzeta su ukupno četiri uzorka: 1) uzorak
majčine venske krvi, 2) tkivni uzorak središnjeg dijela posteljice, 3) uzorak krvi iz vene
pupkovine i 4) uzorak krvi iz jedne arterije pupkovine.
Najveća koncentracija i udio DHA u venskom serumu trudnica, kao i najveći udio
DHA u tkivu posteljice, nađen je u splitskoj i zagrebačkoj skupini. Najveći udio AA i ukupnih
n-6 masnih kiselina u venskom serumu trudnica, kao i najveća koncentracija AA u tkivu
posteljice dokazana je u osječkoj skupini. Omjer AA : DHA najviši je u osječkoj skupini.
Masne kiseline u serumu pupčane vene su u korelaciji s razinom masnih kiselina u venskom
serumu majke, sa značajno nižim razinama u fetusu u odnosu na majčinu cirkulaciju. Udjeli
AA i DHA su značajno viši u serumu pupčane vene u odnosu na venski serum majke, dok je
udio LA viši u venskom serumu majke u usporedbi sa serumom pupčane vene. Veća
koncentracija ukupnih masnih kiselina u serumu pupčane vene u odnosu na pupčanu arteriju
nađena je u sve tri skupine trudnica. Veće koncentracije ili udjele DHA i/ili n-3 masnih
kiselina u serumu pupčane vene u odnosu na pupčanu arteriju nađene su također u sve tri
skupine trudnica.
Najvažniji rezultati ove disertacije potvrđuju hipotezu kako regionalna prehrana utječe
na sastav masnih kiselina u tkivu posteljice i krvi majke i pupčane arterije i vene.
Sažetak (engleski) This multicentric prospective study evaluated the influence of nutritional habits of
three different regions of Republic of Croatia on fatty acids composition in placental tissue
and maternal and fetal blood. The study was performed in three groups of subjects: the first
group consisted of pregnant women from Slavonia (16 pregnant women), the second group
consisted of pregnant women from Dalmatia (12 pregnant women) and the third group
included pregnant women from Zagreb (16 pregnant women).
For the purpose of the study, a four samples were collected from each pregnant
woman: 1) a blood sample from the maternal cubital vein, 2) a slice of the central part of the
placenta, 3) a blood sample from the umbilical vein and 4) a blood sample from one umbilical
artery.
The highest concentration and proportion of DHA was found in the venous serum of
pregnant women from Split and Zagreb. The highest proportion of AA was detected in the
venous serum of pregnant women from Osijek. The highest proportion of DHA was found in
the placental tissue of the pregnant women from Split and Zagreb, while the highest
concentration of AA was detected in the placental tissue of the pregnant women from Osijek.
Based on the study results, our hypothesis that the regional diet of pregnant women
affects the composition of fatty acids in the placental tissue and maternal and fetal blood, was
confirmed.
Ključne riječi
prehrana
trudnice
lipidi
tkivo posteljice
krv trudnice
krv fetusa
Ključne riječi (engleski)
diet
pregnant women
lipids
placental tissue
pregnant woman's blood
fetal blood
Jezik hrvatski
URN:NBN urn:nbn:hr:105:946954
Datum promocije 2021
Studijski program Naziv: Biomedicina i zdravstvo Vrsta studija: sveučilišni Stupanj studija: poslijediplomski doktorski Akademski / stručni naziv: doktor/doktorica znanosti, područje biomedicine i zdravstvo (dr. sc.)
Vrsta resursa Tekst
Opseg 149 str.
Način izrade datoteke Izvorno digitalna
Prava pristupa Otvoreni pristup Datum isteka embarga: 2023-07-05
Uvjeti korištenja
Datum i vrijeme pohrane 2021-08-02 09:40:03